Читај ми!

Под тачком Култура мира – да ли резолуција о Сребреници у УН доприноси регионалној стабилности или је руши

После договора председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика, Велики српски сабор заказан је за 8. јун у Београду. Сабор ће се одржати после седнице Генералне скупштине Уједињених нација на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници, која је заказана за 23. мај. Српску делегацију у Њујорку предводиће председник Вучић.

После више најава и одлагања, Генерална скупштина Уједињених нација биће одржана за недељу дана – 23. маја. Под тачком Култура мира делегати ће разматрати, а онда и гласати о резолуцији о геноциду у Сребреници. До тада наставља се и дипломатска борба, поручују званичници Србије, а досадашњу сумирају упућени.

"Одлагања сугеришу да спонзори ове резолуције не долазе лако до већине коју очекују. Суштина је да ми већ имамо последице, политичке, последице и у региону и у ширем контексту. Пре свега их видимо у односима Србије са земљама региона – односи Србије и Црне Горе и Србије и Северне Македоније су нарушени управо због ове резолуције. Црна Гора и Северна Македонија добиле су посебну улогу у овом процесу и нису случајно биране за то, с друге стране имате Немачку као спонзора, а знамо да је високи представник ког оспорава Република Српска заправо Немац, што додатно оспорава њен легитимитет. Имате сукобе унутар БиХ и већ имамо последице без обзира на то какав епилог буде на крају тог гласања 23. маја", сматра доцент ФПН Деспот Ковачевић.

И пре гласања, поједине државе износе став. Глас против најавила је Мађарска – после састанка шефа дипломатије са председником Републике Српске.

"Демонизација целог српског народа"

"Та резолуција намерно или ненамерно демонизује цели српски народ за трагедију у Сребреници. Може да пољуља стабилну ситуацију и разумевање међу народима у БиХ. БиХ је направила озбиљне искораке на путу европске интеграције. У марту је одлучено да почне преговарачки процес о придруживању ЕУ. Важно је да сви ентитети и народи у БиХ дају свој допринос", сматра министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

"Да би се нешто појавило као релевантан документ у УН потребно је да земља која то иницира донесе такву одлуку. Ја желим да кажем да таква одлука није постојала у БиХ и то је била воља бошњачко-муслиманске стране, без употребе механизма за утврђивање спољнополитичких приоритета. Мислимо да ће утврђивање те резолуције битно дестабилизовати ситуацију у БиХ", наглашава председник РС Милорад Додик.

Шмит: Власти Републике Српске доприносе кршењу Дејтона

О ситуацији у Босни и Херцеговини и данас у Њујорку – на редовној седници Савета безбедности. Кристијан Шмит поднео је делегатима шестомесечни извештај, у којем је, између осталог, оптужио власти Републике Српске "да доприносе кршењу Дејтона" и навео да је то процес који носи тешке последице не само за БиХ већ и за цели регион.

Сличну оцену стања изнео је и председавајући Председништва БиХ и представник Бошњака Денис Бећировић. И пре седнице, његово обраћање оспорила је Бањалука.

"Мир и стабилност БиХ су угрожени антидејтонским политикама власти ентитета РС. Они годинама покушавају променити темељне одлуке Дејтонског споразума. Кључне институције су под нападом, уред високог представника и Уставни суд", наводи Бећировић.

"Информисала сам СБ УН да се члан Председништва БиХ Денис Бећировић обраћа у личном својству, а не у име Председништва и свих у БиХ. Бећировићеви ставови су познати и они не само да не одражавају ставове свих, већ су по правилу усмерени против демократски изабраних представника српског народа и Републике Српске", рекла је српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

У фокусу – европски пут БиХ

У фокусу делегата у Њујорку – европски пут Босне и Херцеговине, али и најављена Резолуција о Сребреници, која је Генералној скупштини достављена без сагласности сва три конститутивна народа у БиХ.

"Историјска је чињеница да је у Сребреници почињен геноцид, то је правни закључак који је потврдио Међународни кривични суд. Одавање почасти жртвама геноцида јача вредности које су наведене у Повељи УН", тврди амбасадор САД.

Кинески амбасадор у Савету безбедности УН Генг Шуанг каже да најављена резолуција није у складу са реториком одржавања мира и стабилности у региону.

"Кина позива спонзоре резолуције да се консензусом реши то питање. Подржавамо суверенитет БиХ и наставићемо изградњу пријатељских односа са народима у БиХ", рекао је амбасадор Кине.

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја каже да је резолуција и у супротности са Уставом БиХ.

"Не представља вољу свих у БиХ и њен текст је противан Дејтонском споразуму. Зашто Немачка стоји иза резолуције, а починили су два геноцида у 20. веку? Све то траје од распада Југославије, бомбардовања Срба, да се цели народ означава једним именом, а шта је оно што је Немачка радила у 20. веку? Ми се супротстављамо ономе што ради западни свет, а посебно његовом присуству у политичком Сарајеву", рекао је Небензја.

Редовне седнице СБ УН о стању у БиХ одржавају се два пута годишње. Претходна, ванредна седница о БиХ, одржана је 30. априла, а заказана је била на захтев представника Русије како би упозорили да је БиХ на ивици сукоба.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије