Читај ми!

Жигманов: Закон и промена свести о истополним заједницама морају ићи руку под руку

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов учествовао је данас на отварању Конференције о људским правима одржаној у Културном центру Београда у оквиру овогодишње"Недеље поноса".

Министар Жигманов оценио је да борба против стереотипа, предрасуда и дискриминације није трка на сто метара, већ маратон, додајући да  захтева упорност, истрајност, разумевање, дијалог и уважавање, чак и онда када се не слажемо.

Истакао је и да немамо законску регулативу када је реч о истополним заједницама, нити свеобухватну регулативу о положају трансродних и интерсекс особа.

Жигманов је, међутим, нагласио дапитање истополних заједница, права трансродних и интерсекс особа није само питање закона, већ питање изградње културе људских права, уважавања и, надасве, поштовања људског достојанства сваког понаособ, те да закони и промена свести морају ићи руку под руку.

Жигманов је додао да, најпре, морамо разговарати и договорити се, постићи консензус, да бисмо затим обезбедили и услове за примену закона. 

Истовремено, законске норме, како је нагласио, мењају додатно друштвене односе и ставове, разбијају предрасуде и стварају услове за даље унапређење.

Истакао је да су ти процеси покренути, теме отворене, нису непознаница и нису невидљиве и поручио да је Министарство партнер у овим процесима.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије