Берачи јуре што бољу зараду, воћаре у Ритопеку унесрећио априлски мраз

У центру Београда тешко је пронаћи доброг мајстора. На ободима, доброг сезонског радника. Они су модерни номади који путују по Србији и беру воће. Две хиљаде их ових дана бере трешње у Ритопеку. Очекују добру зараду и не траже да их власници пријаве јер страхују да ће остати без социјалне помоћи. После ће, кажу, у ивањички крај на бербу малине. Имају своју рачуницу, без њих се не може, колико год да воћари имају другачију математику.

Заболе и утрну прсти, јер радни дан понекад траје осам до 10 сати. Сузана Стојановић из Лесковца, међутим, добро подноси сезонски посао у Ритопеку.

 

"Ја сам неко ко је пробао све послове. Значи сезонске послове, радила сам и у здравству, ја сам по професији медицинска сестра", каже Сузана.

Берачима се више исплати када су плаћени по килограму, јер, кажу, сами онда јуре бољу зараду и имају мотивацију. Зарада може бити добра, али највише зависи од газде, кажу сезонски радници.

Када заврше брање трешања прелазе у Ивањицу, где ће брати малине.

Сезонцима се од трешања црвени пред очима. Воћарима није баш тако. Од три воћњака, Милану Сапунџићу родио је један, најмлађи – крај Дунава, У априлу је, каже, била милина за гледање, али онда се појавио мраз.

"Одједном је дошао мраз и све оно што је било лепо, прелепо је почистио“, рекао је Милан Сапунџић.

Очекивао је бар једну гајбу са сваког стабла, или две-три тоне, а биће, каже, само једна гајба, да се проба.

"Овде смо уложили рад, труд, љубав, не ја, читава породица. Нас има седморо, значи сви долазимо да радимо. Прехрана, резање, да вам не причам, у великом минусу смо сви ми“, рекао је Сапунџић.

Мраз опустошио род

Чињеница је да је засадио нове сорте, али мраз је опустошио род код многих у Ритопеку. Са друге стране Дунава ништа није родило, ни кајсије ни трешње.

Златко Игњатовић је дунавску воду претворио у систем кап по кад што је помогло, али и њему је род оштетио мраз.

“То су временске непогоде, пошто је 20. априла мраз био, кажу, минус четири, минус пет. Е сад, и он је шарао, негде је хватао, негде није. Ја имам имам пет воћа од тога, три су добра, два су катастрофа", рекао је Златко Игњатовић из Ритопека.

Трећи је откупни дан трешања у Ритопеку. Страни купац за сада плаћа добро. Али докле ће, стрепе сви воћари, јер прве трешње на београдској велетржници имају ниску цену.

Неки кажу да ће Ритопек, бар појас уз Дунав, постати грађевинска зона. Домаћини су већ терасама заузели најбоља места на обали.

Други очекују да ће посао процветати када почне извоз за Кину. Овоме се надају и сезонци, јер увек нешто роди, али правог посла има тек када има купаца.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије