Читај ми!

Нуклеарна сарадња Кине и Француске превазилази границе – како њихово искуство може помоћи Србији

Сарадња Кине и Француске у области нуклеарне енергије превазилази границе на обострану корист – ублажавају се климатске промене и постиже стабилно снабдевање електричном енергијом. То је потврдила и протекла посета кинеског председника Паризу, када је наглашено и јачање развоја нуклеарне енергије у цивилне сврхе. Добре везе са Паризом и Пекингом и њихово нуклеарно искуство могу помоћи и Србији да убрза енергетску транзицију.

Прву нуклеарну електрану Кина је изградила у прошлом веку уз подршку Француске, а затим и другу. Иако данас гради више од 30 нових реактора, француско искуство и сарадњу сматрају посебном кариком која је допринела развоју независне кинеске нуклеарне технологије.

Луо Ћипинг, председник кинеског Института за стратегију нуклеарне индустрије истиче да са Француском имају четрдесетогодишњу историју нуклеарне сарадње.

"Француска и Кина су на другом и трећем месту у свету по оперативним капацитетима нуклеарне енергије. Кина има највећи инсталирани капацитет за нуклеарну енергију у изградњи", додаје Ћипинг.

Током прошлогодишње посете француског председника Кини, две земље су покренуле и заједнички рад на "студији о нуклеарној енергији и нискоугљеничном развоју".

Протекла посета кинеског председника Паризу само је потврдила јачање сарадње на том пољу.

Ерве Машено, бивши директор француског ЕДФ-а за Азијско-пацифички регион указује да је енергетска транзиција очигледно важно глобално питање, у којем Француска и Кина играју посебну улогу и имају посебну одговорност.

"Поносан сам што сам помогао Кини да покрене планове за коришћење нуклеарне енергије. Од тог посла користи имају и у Француској и у Кини, и неће се узајамно ометати", истиче Машено.

Где је Србија у области нуклеарне енергије

Србија са обе нуклеарне силе енергетски већ сарађује. Са Француском је прошлог месеца потписан меморандум који предвиђа и развој нуклеарног цивилног програма, а добре везе са Кином то могу додатно да унапреде.

Др Никола Рајаковић, професор Електротехничког факултета у Београду, оцењује да је Србија застала у тој области и да је битно да се та област отвори у научном и стручном, а можда и у смеру да се нуклеарна енергија користи.

"Ово показује да је енергетика у фокусу великих сила, да у решавању енергетских питања нуклеарна енергетика има веома значајно место", додаје Рајаковић.

Влада би у наредном периоду могла да покрене и укидање мораторијума на градњу нуклеарки, који је преузет из времена СФРЈ.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије