Читај ми!

Летовање на кредит - избор или морање

Празници су иза нас, а испред сезона годишњих одмора. Многи због тога хрле по кредите. Јесу ли позајмице избор или морање, због чега се све задужујемо и под каквим условима, за РТС говори Владимир Васић, финансијски стручњак.

Туристички аранжмани у готово свим местима поскупели су у просеку 20 одсто, али у појединим земљама и више. Истовремено, интересовање грађања за летовање је веће него прошле године. Због тога многи се одлучују за кредите, али под каквим условима? 

Владимир Васић, финансијски стручњак, рекао је за РТС да је планирање веома важно, јер трошкове имамо стално.

Подсетио је да је на почетку године Сајам туризма и да би још тада требало да се одлучимо за аранжман, зато што ћемо, како каже, сигурно добити 20 до 30 одсто попуста.

"Ако имате проблем и тада да платите, ви ћете отићи у банку и узети кредит, али фактички у тој разлици коју будете уштедили управо на аранжману, ви ћете можда половину тога износа искористити за камату и плаћање камата. И на тај начин чак ћете добити и повољнији аранжман”, рекао је Васић.

Задуживање је само допуна буџета

Према његовим речима, задуживање је само допуна буџета и увек морате да водите рачуна како да зарадите новац. 

"Једно је плата, да ли постоји још нешто додатно што можете да радите, нема ту  велике филозофије када причамо о финансијама. С једне стране имате приходе, вашу плату, изнајмљивање нечега, ваш додатни приход, а онда имате расходе, основне трошкове и сад то морате довести у баланс", рекао је Васић. 

Често људи кажу да имају оно правило 50-20-30 или 50-30-20.

"Педесет морамо да потрошимо и то су режијски трошкови, 30 је оно што можемо и не морамо, а оних 20 би требало да се нађе као мотив за штедњу, односно да од тог нашег прихода уштедимо бар десетак одсто месечно. Управо та штедња значи одрицање данас зарад нечега бољег у будућности. Значи имајте циљ, фокусирајте се и сигурно ће тако бити", рекао је Васић.

Утицај инфлације на цену новца

Истакао је да је инфлација учинила своје и да је цена новца порасла како би се она зауставила.

"То је тај један механизам који функционише, и даље тај новац није повољан, али наши људи узимају кредите, можда не у оној мери у којој је било раније, али постоји благи пораст кредитне активности “, рекао је Васић. 

Када се узме кредит у износу од 1.000 евра, Васић каже да ћемо сигурно платити око 120 до 140 камате, када су у питању готовински кредити. 

Очекује да би се у току следеће године могло значајније осетити смањење каматних стопа.

Новац треба да буде ваш слуга, а не ваш господар

Када се задужујемо, каже, веома је важно да водимо рачуна за шта нам је потребан новац.

"Новац треба да буде ваш слуга, а не ваш господар. У том смислу морате да водите рачуна зашто вам је потребан новац. Ако имате план да купите нешто, најбоље је узети део из сопствених средстава, из штедње и део позајмити, зато што ако узмете цео износ новца, онда плаћате камату и трошак вашег целокупног задужења је далеко већи", рекао је Васић. 

"Значи, комбинујте, увек тражите више понуда да узимате кредите, ако се определите и фокусирате зашто вам је потребан новац и сигурни сте да то што улажете, на пример, купили сте нови ауто, мање троши, мање се квари, имате рачуницу", закључио је Васић.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије