Читај ми!

Јанковићева: Подаци о убиству жена алармантни, измена Кривичног законика само део решења

Од почетка године, у породичном насиљу страдало је девет жена. Пре неколико дана, када је обележен национални Дан сећања на жене жртве насиља, речено је да је од 2010. године до данас, од стране члана породице или партнера, убијено најмање 350 жена. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да су подаци алармантни, да институције могу да унапреде систем, али и да је измена Кривичног законика само део решења проблема.

Немогуће је утврдити колико је тачно жена страдало у породичном насиљу - јер не постоји званично јавно доступна евиденције и утврђен број жена које су умрле од последица дугогодишњег трпљења насиља. Велики број убијених жена нису раније пријавиле насиље, јер нису имале поверење да ће их институције заштитити. 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да је 415 жена убијено и да је толико уништених породица за 13 година.

и подаци су алармантни. Институције могу да унапреде систем заштите. Нова Влада и систем правосуђа могу да направе промене. Измена Кривичног законика је део решења, али то није једино решење“, истакла је Бранкица Јанковић.

Повереница је истакла да морамо да учинимо додатне напоре, да се врати поверење у институције и да сваки корак посматрамо из позиције жртве. Напоменула је да морамо да негујемо културу односа према жени.

Сматра да изменама Кривичног законика у делу који се односи на силовање и забрану ширења порнографских снимака, као и обавештавањем жене да је починилац дела побегао из затвора или пуштен на слободу важни кораци да се предупреде нежељени случајеви насиља.

"Бројке довољно говоре за себе, свака жртва је позив да решавамо ствари“, каже Јанковићева и напомиње да убица неће да гледа шта пише у закону.

Истакла је да почетак проблема мора да почне да се решава у породици.

Према њеним речима, потребна је стабилност и промена мишљења по коме се жена своди на објекат, којој је место у кухињи као и да се промени неговање културе неравноправности.

Цео разговор са Бранкицом Јанковић можете погледати у видеу на почетку текста.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије