Читај ми!

Ресорни министри истакли да је породица најважнији национални интерес, потребно оснажити је

Породица је најважнији национални интерес рекла је минстарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стамековски поводом Међународног дана породице. Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов наводи да је савремена породица пред бројним изазовима због чега је треба додатно оснаживати.

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски поручила је на Међународни дан породице, приликом отварања вртића "Вишњица" у насељу Пантелеј у Нишу, да је породица најважнији национални интерес Србије.

"Светски дан породице прослављамо у правом духу – са дечијим осмесима, са радошћу, са љубављу. Славимо породицу, живот, славимо рађање. Нека нам живе све наше породице у Србији, нека живи град Ниш и нека нам се рађају деца", поручила је Ђурђевић Стаменковски саопштило је ресорно министарство.

Министарка је свим породицама у Србији честитала обележавање Међународног дана породице и истакла да је Министарство за бригу о породици и демографију министарство будућности, које ће се борити за сваку породицу и свако дете у нашој земљи.

Ђурђевић Стаменковски наглашава да ће министарство, и у наредном периоду, у складу са буџетом, дати допринос за реконструкцију и адаптацију различитих предшколских установа, али и свих других места, где ће се деца окупљати, као што су паркови, дечија игралишта, спортски терени.

Жигманов: Савремена породица је пред бројним изазовима

Породица је један од стубова сваког друштва, а здрави односи у породици су поуздан темељ за будућност целокупне заједнице, рекао је министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов поводом Међународоног дана породице.

Истиче да се савремена породица налази пред бројним изазовима због чега је треба додатно оснаживати.

Изазови су економске и друштвене транзиције, а утичу на појаву и продубљивање социјалних, финансијских, моралних и емотивних потешкоћа у породици.

Промене које се дешавају великом брзином у свим сегментима савременог друштва, нарочито у делу изложености утицајима садржаја на друштвеним мрежама, остављају значајне последице и на стање, развој, улогу и место породице у друштву, каже Жигманов.

"У борби да остваре квалитетну родитељску улогу и обезбеде материјалну сигурност својим члановима, неретко страдају основе породичног живота, а то су здрави родитељски и функционални породични односи", каже министар.

Жигманов објашњава да у исто време, постоји и потреба за појачаном заштитом од насиља у породици, које је, нажалост, и даље распрострањено, а понекад за епилог има и најтрагичније последице губитак живота.

Међународни дан породице

Међународни дан породице установљен је са циљем афирмације породице и породичних вредности и подизања свести о проблемима и питањима породице.

Овај дан представља и прилику за промовисање свести о питањима која се односе на породице и за повећање знања о друштвеним, економским и демографским процесима који утичу на породице, наводи се у саопштењу министарства.

Сваке године Уједињене Нације одређују тему која ће обележити овај дан. Међународни дан породице 2024. има за циљ подизање свести о томе како климатске промене утичу на породице и која је улога породица у акцијама против климатских промена.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије