Читај ми!

Пале цене закупа станова у Београду – шта нервира станодавце, а шта подстанаре

Чим изађу резултати пријемног испита, за будуће студенте почиње нова мука – тражење стана. За то треба и новца и времена, јер да би пронашли добар стан близу факултета и са повољном ценом, и бруцоши и њихови родитељи морају неколико пута да дођу у Београд.

Стан се тражи преко познаника и родбине, агенције или чак преко студенске групе на друштвеним мрежама. Понуда је ове године добра, тврде стручњаци, али су због инфлације знатно повећани трошкови комуналија.

"Тренутна ситуација на тржишту је доста повољнија у односу на претходну годину, када је због доласка становника из Русије и Украјине, цена закупнина значајно повећана. Сада се тржиште полако стабилизује и може се рећи да је дошло до пада цена закупнина неких 30 одсто", каже др Душко Бодрожа, економиста.

Према његовим речима, стан од 50 до 60 квадрата може да се изнајми за 300 до 500 евра, плус режије, и  уколико у њему живи њих двоје или троје, то значајно смањује трошкове становања у главном граду. 

Кад се коначно пронађе одговарајући стан, следећи проблем понекад зна да буде станодавац. Пред камере студенти нису хтели, али у телефонским разговорима кажу да се фаворизују студенткиње због хигијене, да станови служе власницима као лична складишта, да улазе ненајављени и да често када студент напушта стан, по истеку уговора, измишљају разлоге за задржавање депозита.

Да ли станодавац може да дође ненајављен 

"Станодавац нема увек право да улази у посед који је издао. Он може ући уколико, на пример, прети нека опасност за уништење стана, поплава или пожар. Ако причамо о тим ситуацијама, он има право да уђе и ненајављен", каже  Вукашин Бараћ, адвокат. 

За све остале уласке, наводи, станодавац мора прво да пита закупца, па тек онда да уђе у посед. 

"Код тих ситуација јако је битно напоменути да приликом увођења у посед треба сачинити записник о увођењу у посед и тим записником обићи стан, проверити инсталације, стање ствари, електричних уређаја јер то је гарант да сутра неко може тражити накнаду штете или отклонити поправком недостатке, а онда одбити од закупнине", каже  Бараћ.

Журке, неплаћени рачуни, штета

Нису увек ни станодавци у завидном положају. Ни они нису хтели пред камере, али су нам рекли да се понекад дешава да бруцош и није дошао да студира, па се у стану често праве журке, не води се рачуна о намештају, рачуни се не плаћају редовно.

Баш због свега тога, стручњаци саветују да се обавезно сачини уговор са станодавцем, који може да садржи и клаузулу о складиштења ствари власника стана.

Кад постоји уговор, мање боли глава и станара и станодавца, а у случају кршења договора, и једна и друга страна могу да захтевају судску заштиту. Међутим, то се не дешава често, тек у 30 одсто случајева.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије