Читај ми!

Историјски мостови

Национална историја је у последње време често у фокусу наше уметничке продукције, што је тема вечерашњег Културног центра.

У Народном позоришту у Нишу, пре пар дана је премијерно изведена представа "Врана у пауновом перју“, настала према књизи Владимира Вучковића, која се бави ослобађањем Србије од Турака у времену Милана Обреновића. У КПГТ-у теку завршне припреме за представу "Ој Србијо Нигде лада нема“, по тексту Зорице Јевремовић, која истражује вештине Милоша Обреновића, у надмудривању турске власти. А у Зајечару су почеле пробе за представу "Неки важан човек“ Жељка Хубача, о личним и политичким ратовима Николе Пашића.

Прошлост је у фокусу и недавно објављене театролошке студије "Нови наратив“ Марине Миливојевић Мађарев која анализира однос према историји у српским драмама из осамдесетих година прошлог века. Ауторка се ту, између осталог, пита, да ли би се ратови деведесетих година десили, да је, на пример, чувена, забрањена драма "Голубњача“ Јована Радуловића, о суровости односа између Срба и Хрвата, другачије прочитана?

И у нашој савременој филмској продукцији, аутори се упадљиво интересују за прошлост, чије је оживљавање на екрану најчешће продукцијски веома захтевно, за разлику од позоришта које може да се на естетски вредан начин ослони и на условност и стилизацију. Публика је тако недавно имала прилике да се сретне са Немањићима у филму "Небеско“, “Херојима Халијарда“ из Другог светског рата, као и са ликом Милоша Обреновића у филму "Што се боре мисли моје“ који открива његово интимно, поетско лице, у вртлозима борбе за моћ. Прошлост је у овим делима подстицај за развијање визуелних спектакала, али и мисаоних и емотивних спознаја, грађа за вишезначне снове.

У истраживању овог појачаног интересовања за историју, у (увек) турбулентним временима, између осталих разговарамо са театролошкињом Марином Миливојевић Мађарев и са филмологом Мирољубом Стојановићем.

Гост Културног центра је редитељка Татјана Мандић Ригонат, поводом њене нове збирке песама "Кажи ми ко сам“.

У емисији ће још бити речи о изложби Микеланђела Пистолета у Музеју савремене уметности у Београду, затим о новом филму "Back to Black“ о Ејми Вајнхаус који је стигао у наше биоскопе, књигама "Савршенства“ Винченца Латроника и "Наративни универзум Живка Николића“ Страхиње Савића, представи "Франчишек“ Јернеја Лоренција Градског позоришта из Птуја која је гостовала у Битеф театру, као и о музици нових алтернативних рок група Митско Биће и Оxајо које су се представиле нашој публици прошле недеље на концерту у Дому Омладине.

Тема рубрике Јубилеј је опус редитеља Пурише Ђорђевића, поводом стогодишњице од његовог рођења.

Уредник емисије Ана Тасић

Аутори рубрика Данијела Пурешевић, Марија Ненезић, Ана Тасић, Јована Јанковић, Ана Марија Грбић, Николина Дабетић, Иван Велисављевић, Стефан Аћимовић

Редитељ Рашко Милатовић

Монтажер Никола Манић

 

 

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије