Читај ми!

Заводљива телевизија – Креатори серија

Ова епизода серијала Заводљива телевизија – Креатори серија посвећена је ТВ серији "Петријин венац“.

Реткост главних женских јунакиња у домаћој телевизијској и филмској продукцији у великој мери надомешћује култни статус лика Петрије у легендарном филму и мини серији "Петријин венац“. Настала према истоименој књизи Драгослава Михаиловића, по сценарију Срђана Карановића и Рајка Грлића и у режији Срђана Карановића, филмску и серијску причу о Петрији, сељанки из околине Ћуприје, овековечила је Мирјана Карановића која је, те 1980. године, још увек била студенткиња глуме на Факултету драмских уметности.

Исповест жене из народа која наивно, али са урођеном простодушношћу и мудрошћу гледа на свој турбулентан живот али и на период великих промена пре, током и након Другог светског рата, и данас плени аутентичношћу и издваја се међу такозваним сеоским серијама специфичним глумачким и редитељским стилом. Духовита и топла, али и потресна и дубоко истинита, Петријина снажна исповест и данас одзвања у свести бројних филмских и телевизијских гледалаца.

О значају и уметничкиј вредности серије, о лику Петрије, о роману "Петријин венац“ као и снимању овог култног Карановићевог дела, говоре:

Мирјана Карановић, глумица, Рајко Грлић редитељ и сценариста, Вања Шибалић, професорка телевизјске продукције, ФДУ и др Милица Кецојевић, ауторка монографије "Поетика приповедања Драгослав Михаиловића.

Уредник и сценариста Лидија Божић

Монтажер Марко Роксандић

Директор фотографије Владимир Марковић

Редитељ Иван Милановић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије