Врућ ветар

Врућ ветар је југословенска телевизијска серија, снимљена у продукцији Телевизије Београд 1979. Серија је осим на просторима бивше Југославије емитована у Чехословачкој, Румунији, Бугарској, Аустрији и Мађарској где је проглашена за најбољу телевизијску серију свих времена.

Сценарио је написао Синиша Павић, по свом истоименом роману, у сарадњи са Љиљаном Павић, а режирао је Александар Ђорђевић. Серија има 10 епизода које су премијерно емитоване у периоду од 6. јануара до 10. марта 1980.

Улога Шурде је Љубиши Самарџићу донела велику популарност. Осамдесетих је у Мађарској проглашен за најбољег глумца где га је на Неп стадиону дочекало 100.000 људи, а после великог успеха серије проглашен је за глумца године и у Бугарској и Румунији.

Упоредо са серијом, снимљен је и филм Авантуре Боривоја Шурдиловића. Завршна тема серије, песма „А сад, адио”, коју је уз грчки инструментал отпевао Оливер Драгојевић, евергрин је југословенске поп музике.

 

Боривоје Шурдиловић Шурда (Љубиша Самарџић) одлази из родног Власотинца у Београд, надавши се да ће унапредити своје животне прилике и остварити дугогодишње амбиције. Почиње да живи као подстанар, код ујака (Миодраг Петровић Чкаља) и бабе (Радмила Савићевић). Испоставља се да је живот са њима тек прва у низу многобројних Шурдиних главобоља у белом свету...

Улоге: Љубиша Самарџић, Миодраг Петровић Чкаља, Радмила Савићевић, Жика Миленковић, Бора Тодоровић, Весна Чипчић, Љубица Ковач, Мирко Буловић, Драгомир Бојанић Гидра и други.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије