Фантастична планета: Смрт

Фантастична планета путује у далеки Мексико како би забележила на који начин се на Јукатану, на простору на коме живе Маје, овај народ односи према смрти. И то - на Дан мртвих. У селу Помуч се негује посебна традиција - чишћење костију својих преминулих сродника, њихово полагање на нову чисту тканину, која симболише чисту гардеробу, у којој ће провести наредних дванаест месеци.

Владимир Банић затим иде у домовину, своју Србију, на њен исток, где су обичаји према мртвима наизглед сличним оним у Мексику, када је култура сећања у питању. Власи који живе у овом делу Србије облаче гардеробу како би мртви на њиховом свету ходали обучени, шаљу им воду како не би били жедни и пале ватре како би их огрејали. Како се спречава да се неко не повампири, шта је црна свадба и шта је рајска свећа Банић ће сазнати у овом централном делу емисије.

На крају, екипа одлази у Холандију, земљу у којој чак 4% становништва умире бирајући еутаназију. Сазнају колико је у овој земљи прихваћена, да ли сме да буде одбијена ономе ко је тражи и какви се све уређаји праве да би особа могла да одабере одлазак са овог света ван болнице.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије