Наука 2021: 100 година часописа Зенит

Зенитистичка револуција духа, мисли и осећања у жижи интересовања шире јавности и научних кругова!

У којој мери је "Зенитово" наслеђе витално? Како нове генерације истраживача могу да дају свој допринос овом културном феномену?

Заокружен је један век од када је у Загребу, 1. фебруара 1921, објављен први број интернационалне ревије за уметности и културу "Зенит". Током непуних шест година постојања и укупно 43 штампана броја, "Зенит" је имао улогу програмског гласила у коме је Љубомир Мицић дефинисао и промовисао зенитизам, авангардни покрет чији је био идејни творац и предводник. Између два светска рата, "Зенит" је повезао Загреб и Београд, који су се уписали на мапу радикалних збивања у култури и уметности Европе и света.

Са Љубомиром Мицићем и његовим братом Бранком ве Пољанским, али и бројним сарадницима из сфере књижевности, филма и ликовних уметности, часопис "Зенит" је у периоду од 1921. до 1926. године био један од важних чворишта авангардних идеја на просторима Краљевине Југославије. Данас је прихваћен став да је "Зенит" био платформа за транснационално умрежавање идеја, а Љубомир Мицић права мултимедијална личност: књижевник, критичар, преводилац, пропагатор идеја и програма зенитизма, организатор значајних изложби, али и страствени колекционар радова из епохе авангардних уметности. Иако је имао визонарске идеје, Мицић је често наилазио на неприхватање и неразумевање средине у којој је живео и стварао.

Поводом јубилеја, др Ирина Суботић и др Бојан Јовић уредили су свеобухватни двојезични зборник, у коме 30 аутора представља теме подељене у пет целина: зенитизам у кључу авангарде, историјски оквири, транснационални контекст, зенитизам у светлу нових тумачења и зенитистичка баштина,организоване су трибине и неколико изложби од којих издвајамо актуелну "Зенитистима целог света"у Народном музеју у Београду.

Уз разговор са проф. др Ирином Суботић историчарком уметности, која се у својим дугогодишњим истраживањима бавила управо значајем и значењем зенитизма на нашим просторима и лично познавала Љубомира Мицића, са др Бојаном Јовићем историчарем књижевности који је мапирао главне тачке струјања авангардних идеја између два светска рата и зенитистичке рефлексије у кинематографији и књижевности, са проф. др Јерком Денегријем историчарем уметности о појму критичара на делу и протагонистима зенитизма у визуелним уметностима, као и са Горданом Станишић, ауторком изложбе у Народном музеју, представљамо играно-документарну емисију "100 година часописа Зенит" Редакције за науку ОНП.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара