Александар из Берлина купио препис странице Мирослављевог јеванђеља за 5.000 евра

У Берлину је одржано Прво донаторско вече Хуманитарне организације Срби за Србе у Вили Schützenhof на којој је прикупљено више од 20.000 евра за шесточлану породицу Нешковић из Власенице. Све присутне одушевио је гест младог Александра Филиповића из Шековића који је понудио највишу цифру за препис странице Мирослављевог јеванђеља.

У Берлину је одржано Прво донаторско вече Хуманитарне организације Срби за Србе у Вили Schützenhof на којој је прикупљено више од 20.000 евра за шесточлану породицу Нешковић из Власенице. Све присутне одушевио је гест младог Александра Филиповића из Шековића који је понудио највишу цифру за препис странице Мирослављевог јеванђеља.

„Мени је најбитнији кров над главом и ово нам је шеста кућа у којој живимо! Кућа је у лошем стању, дува на све стране и не исплати се улагати у њу јер није наша", рекла је мајка Слађана приликом посете Организације овој породици.

Родитељи Марко и Слађана су изродили четири јунака: Милоша, Страхињу, Луку и најмлађег Јована.

Глава породице Марко већ дуги низ година ради као дрвосеча и успева некако да прехрани породицу. Његова надница је дуго била једини приход породици, а од недавно и мајка Слађана добија накнаду као мајка које има четворо деце. Ипак за пристојан дом о коме маштају њихова примања нису довољна.

Божија рука довела је Хуманитарну организацију Срби за Србе до ове дивне породице. Након посете породици Нешковић одлучили су да Прво донаторско вече у дијаспори посвете управо њима са вером да ће се велики број људи одазвати и помоћи да Милош, Страхиња, Лука и Јован добију нови дом.

Донаторско вече отворено је филмом о Организацији у којем су приказани остварени резултати Хуманитарне организације Срби за Србе у претходних 18 година, након чега се гостима обратио председник немачког огранка Организације Никола Цвијановић. Приликом свог обраћања Никола је уручио захвалницу Српској православној цркви у Берлину коју је преузео отац Радомир Колунџић, амбасадорки Србије у Немачкој др Снежани Јанковић и дугогодишњем пријатељу Организације Луки Станаровићу из Берлина.

Након чега су гости имали прилику да виде део вишеструко награђиване монодраме „Милунка Савић" у извођењу глумице Весне Станковић, док су музички део програма отворити виолинисти са Берлинске филхармоније Оливера и Војин Млађеновић-Станић. Прво донаторско вече у Берлину својим гласовима су улепшали извођач етно и духовне музике Бранка Зечевић из Никшића као и Ања Деспотовић из Франкфурта, након чега је уследила хуманитарна аукција и забавни музички програм.
 
На хуманитарној аукцији су лицитиране ручно рађене гусле са ликом војводе Степе Степановића уметника Владимира Бељкаша Белог које су отишле у руке господина Ненада Бугарског као и дрес ФК Црвена Звезда са потписима свих играча, док је дрес ФК Партизан са потписом Саве Милошевића отишао у руке господина Љубише Јеркића који је понудио највишу цифру за дрес. Највеће изненађење вечери приредио је млади господин Александар Филиповић који је понудио 5.000 евра за препис странице Мирослављевог јеванђеља калиграфа Душана Мишића.

Током донаторске вечери прикупљено је 20.350 евра донација, Организација очекује уплате и у наредним данима па ће коначна цифра бити објављена на сајту Организације.

У претходних пет година Хуманитарна организација Срби за Србе организовала је укупно десет донаторских вечери на којима је прикупљено више од 300.000 евра донација – пет у Београду, две у Новом Саду и по једну у Чачку, Требињу и Бијељини.

Ова година отворена је донаторком вечери у Београду док ће након Берлина донаторске вечери бити одржане и у Чачку, Новом Саду, Требињу, Бијељини и по први пут у Сједињеним Америчким Државама у Чикагу.

Хуманитарна организација Срби за Србе већ 19 година пружа помоћ социјално угроженим вишедетним породицама широм Балкана, током којих је прикупила 15 милиона евра донација и са њима обезбедила помоћ за више од 3.300 породица које броје више од 15.300 деце, као и помоћ за више од 130 пројеката који су за циљ имали помоћ читавим заједницама. Хуманитарна организација Срби за Србе носилац је Ордена Светог Саве од 2015. године.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије