Читај ми!

Шума код Кијева крила закопане британске „харикене“ којима су Совјети победили Немце на небу

Зарђали остаци осам британских ловаца „хокер харикен“ из времена Другог светског рата пронађени су закопани у шуми у Украјини. Три хиљаде „харикена“ послато је као војна помоћ Совјетском савезу у оквиру америчког Закона о зајму и најму, који је био кључан у победи Савезника над Немцима.

Стручњаци за авијацију кажу да је ово први пут да је толико „харикена“ пронађено у Украјини. „Врло ретко проналазимо овакве летелице у Украјини. Веома је важно за нашу авијациону историју јер ниједан авион из програма зајма и најма није овде раније пронађен“, наводи Олекс Штан, бивши пилот који је предводио откопавање.

„Хокер харикен“ био је радни коњ британске авијације и пресудан у Бици за Британију – ваздушној кампањи 1940. године у којој је британска краљевска авијација победила немачки „Луфтвафе“ у покушају да обезбеди небо за нацистичку инвазију на британска острва.

Иако се често истиче улога новијег и познатијег „спитфајера“, заправо су „харикени“ оборили више од половине непријатељских авиона. Током рата су коришћени на свим фронтовима.

„Харикен је био јака и лака машина за летење. Био је стабилна оружана платформа и одличан чак и за неискусне пилоте. Поуздан авион“, истиче Штан.

Закопани после рата

Укупно је око 3.000 „харикена“ послато Совјетском савезу између 1941. и 1944. године како би помогли Совјетима у борби против Трећег рајха. Већина је уништена у борбама или расклопљена за делове.

Неки од „харикена“ су намерно уништавани и закопавани после рата да СССР не би морао да их отплати.

По Закону о зајму и најму, од Совјетског савеза се захтевало да плати за било коју војну опрему која би остала читава после рата.

Тако је и ових осам „харикена“ закопано у шуми јужно од Кијева.

Закон о зајму и најму кључан у победи СССР-а над Немцима

Совјетски савез поднео је највећу жртву и херојским напорима успео да победи Немце. У томе је умногоме помогао амерички Закон о зајму и најму усвојен је 11. марта 1941. године, а у складу са њим САД су Савезницима извезле огромне количине ратног и логистичког материјала, хране и других намирница.

Помоћ Совјетском савезу износила је око 11,3 милијарди долара (180 милијарди данас). Иако је америчка ратна индустрија послала хиљаде тенкова и авиона, најважнија помоћ била је у логистичком аспекту.

Црвена армија је за снабдевање трупа била апсолутно зависна од железничке мреже, а више од 90 одсто производње железничке опреме, локомотива и вагона током рата дошло је из Закона о зајму и најму – 1.911 локомотива и 11.225 вагона.

Подједнако важним показао се огроман број америчких камиона и џипова. Стотине хиљада испоручено је Совјетском савезу током рата. „Доџ“ и „студебејкер“ (двоипотонци) били су најпоузданији камиони у рату. До 1945. године трећина логистичке моћи Црвене армије дошла је из САД.

Кључна је била и испорука великих количина телефонског кабла, алуминијума, хране у конзервама и одеће.

Осим логистике, Совјетски савез добио је 18.200 авиона, што је чинило око 30 одсто совјетске ловачке и бомардерске авијације.

Посебно важна је била испорука хране, јер је СССР у иницијалним фазама нацистичке офанзиве „Барбароса“ изгубио огромна пространства најплодније земље. Више од 40 одсто обрадиве површине било је под нацистичком окупацијом до 1942. године, а радна снага која је требало да обрађује поља била или мобилисана за рат или поробљена.

Бројни историчари истичу велику важност Закона о зајму и најму у одбрани од Немаца и да СССР без помоћи не би успео да одоли нападу Сила осовине.

Лидер Совјетског савеза Јосиф Стаљин је током Техеранске конференције 1943. године јавно истакао важност америчке помоћи: „Без америчких машина и Савезника никада не бисмо победили у рату.“

Никита Хрушчов, који је наследио Стаљина 1953. а током рата служио као војни комесар и веза између Стаљина и генерала на фронту, такође је истицао кључну улогу помоћи.

„Стаљин је више пута отворено рекао док смо непосредно разговарали да без помоћи САД не бисмо победили у рату. Да смо се борили са Немачком један на један не бисмо успели да одолимо притиску и изгубили би рат“, навео је Хрушчов.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије