Читај ми!

Иста Скарлет Јохансон! Зашто је OpenAI уклонио гласовну опцију из ChatGPT-а

OpenAI је уклонио гласовну опцију из ChatGPT-а, након широко распрострањене реакције на женски глас, који је звучао скоро идентично као глас глумице Скарлет Јохансон.

Иста Скарлет Јохансон! Зашто је OpenAI уклонио гласовну опцију из ChatGPT-а Иста Скарлет Јохансон! Зашто је OpenAI уклонио гласовну опцију из ChatGPT-а

Компанија је користила глас који је назвала Скај, током догађаја прошле недеље приказујући могућности новог модела вештачке интелигенције ChatGPT-4о. Заинтересовани су могли да чују љубазност у гласу Скај, али су многи, међу којима и представници медија, у боји гласа препознали глумицу Скарлет Јохансон.

OpenAI је експлицитно појаснио да Скај није систем заснован на гласу познате глумице.

„Глас није имитација гласа Скарлет Јохансон, већ припада другој професионалној глумици која користи свој природни глас. Да бисмо заштитили њихову приватност, не можемо да делимо имена особа које смо ангажовали за пружање тих услуга", наводи се у објави.

Многи су приметили поменуту сличност, а међу њима и супруг Скарлет Јохансон.

OpenAI тврди да је одабрао вокале ChatGPT-а на основу низа критеријума који укључују „безвременски“ квалитет и „приступачан глас који улива поверење“.

„OpenAI је прегледао стотине снимака гласова у периоду од пет месеци прошле године", саопштила је компанија, објавивши пет различитих гласовних опција за свој ChatGPT у септембру. Одабрани глумци су потом у Сан Франциску имали сесије снимања гласа како би се цео процес завршио.

Компанија је ипак повукла глас Скај неколико дана након што је један број  чланова безбедносног тима дало оставке, а главни истраживач Џен Лејк је, након што је дао отказ, рекао да компанија даје приоритет „квалитетним производима“ у односу на безбедносну културу и процесе. Алтман и његов колега суоснивач Грег Брокман бранили су компанију и даље наводећи да неће бити било каквих производа и услуга који изазивају забринутост за безбедност.

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије