Читај ми!

Хуавеј се у потпуности ослобађа Гуглових стега

Кинески „Хуавеј“ ће током ове године лансирати потпуно нови и сасвим оригинални оперативни систем за паметне телефоне, којим ће моћи да парира „Еплу" и „Гуглу".

Хуавеј се у потпуности ослобађа Гуглових стега Хуавеј се у потпуности ослобађа Гуглових стега

Кинески технолошки гигант „Хуавеј" открио је да намерава да током ове године на тржиште избаци нови оперативни систем којим ће у потпуности надвладати економске санкције које су против њега 2019. године увеле САД.

„Хуавеј" се пробио међу најпродаваније светске произвођаче паметних телефона крајем протекле деценије, али је онда потпао под строге америчке санкције, чији је основни циљ био да ту компанију ослабе, у тренутку када је она, поседујући најнапреднију технологију за формирање 5Г мреже, претила да у потпуности загосподари светским тржиштем телекомуникација.

„Хуавеј" је због санкција дошао у ситуацију да не може да користи ништа од софтвера који су направиле америчке компаније. Тако, власници „Хуавеј" телефона нису могли да користе „Гуглов" оперативни систем Андроид, као ни Гугл мапе или претраживач Хром.

Сада је, међутим извесно, да ће током ове године „Хуавеј", у свом новом моделу (луксузног) паметног телефона „мејт 70" својим купцима на коришћење понудити нови оперативни систем по имену Хармони некст. Наиме, генерални директор Су Џиђун изјавио је медијима да је лансирање нове варијанте оперативног система Хармони највиши приоритет компаније за ову године и да ће она у ту сврху извршити крупна улагања.

Хармони некст за потпуну независност од америчког софтвера

„Хуавеј" је већ великим корацима почео опоравак када је у питању домаће кинеско тржиште мобилних телефона, где се у првом тромесечју ове године нашао на трону по броју продатих јединица, између осталог и захваљујући свом старом оперативном систему Хармони.

Он се, међутим, у доброј мери ослањао на Андроид како би апликације првобитно намењене Андроиду могле и у њему да буду коришћене. Такође, његова првобитна сврха била је да послужи за уређаје са даљинским управљањем, односно уређаје попут паметних кућних апарата или аутомобила, чији процесори немају превелику моћ обраде података, и тек под претњом санкција је на брзину прерађен за телефоне.

Нови ОС Хармони некст, међутим, тврде инжењери „Хуавеја", биће много савршенији, у смислу да ће, на пример, користити меморију три пута ефикасније, и бити првенствено намењен паметним телефонима и компјутерима, те подржавати рад вештачке интелигенције.

И што је посебно битно, биће потпуно оригиналан оперативни систем са сопственим екосистемом апликација, који ће стога бити и конкурент америчким софтверима исте намене Андроид („Гугл") и иОС" („Епл").

Мада се Хармони некст најављује од почетка ове године, сада је јасно да ће се конкретно наћи у телефону „мејт 70".

До почетка ове године „Хуавеј" је у сарадњи са бројним другим компанијама, дизајнерима разних апликација, успео да се избори да се за свој оперативни систем прилагоди око четири хиљаде апликација. Број апликација који може да се користи у „Хуавејовом" оригиналном оперативном систему би требало да до краја године скочи на пет хиљада, а компанија има и визију по којој би та цифра у будућности требала да пређе пола милиона. 

Кинески економисти истичу да је развој Хармони, а нарочито Хармони некст, који за разлику од претходника нема елементе пореклом из оперативног система Линукс, представља велики успех какав нису успеле да остваре друге дивовске компаније које су желеле сопствени ОС за паметне телефоне, као што су „Мајкрософт“, „Самсунг“ и „Алибаба“.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије