Није било овако топло још од Римског царства – лето 2023. најтоплије у последња два миленијума

Годови на дрвећу потврђују да је прошло 2.000 година од када је северна хемисфера имала лето топлије него прошле године. Још од времена Римског царства људи на северној полулопти нису искусили тако екстремне температуре.

Нове анализе указују да је прошлог лета граница пораста температуре од 1,5 степени Целзијуса у односу на прединдустријски ниво, договорена 2015. на Париском климатском самиту, значајно премашена на северној хемисфери.

Иако се ради о краткорочном пробијању зацртане границе, метеоролози и климатолози упозоравају да прошлогодишње лето треба да служи као упозорење на опасан тренд рапидног раста просечне температуре на планети.

„Када погледате дугачке периоде историје, тек тада заиста можете видети колико је драматично глобално загревање протеклих година“, наводи научник Улф Бунтген са Универзитета Кембриџ, који је и коаутор нове студије.

Прошла година је, како каже, била изузетно топла, а овај тренд ће се наставити уколико драстично не смањимо емисије штетних гасова са ефектом стаклене баште.

Бунтген, заједно са својим колегама климатолозима Јаном Еспером и Максом Торбенсоном са немачког Универзитета „Јохан Гутенберг“, саставио је ране историјске температурне извештаје користећи огромне сетове података годова са дрвећа у северној хемисфери.

Састављање таквих температурних извештаја је од изузетне важности јер пре више хиљада година температурна мерења су била ретка и нису систематски праћена.

„Тек када направимо климатску реконструкцију можемо боље да разумемо природну варијабилност и ставимо у контекст климатске промене узроковане човековим деловањем“, објашњава Бунтген.

Њихови резултати указују да је северна хемисфера прошле године током лета била за 2.07 степени Целзијуса топлија него током истих периода између 1850. и 1900. године.

У складу са њиховим налазима је још једна недавна анализа, коју је у фебруару објавила климатска служба Европске уније, која је закључила да је глобално загревање премашило границу од 1,5 степени Целзијуса за читаву прошлу годину.

Тачно је да се клима константно мења, али загревање 2023. године узроковано гасовима са ефектом стаклене баште је додатно појачано Ел Нињом, па је дошло до појачаних топлотних таласа, дужих периода суше у једном делу света, а у другом до екстремних падавина и поплава“, додаје Јан Еспер.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије