Читај ми!

Револуција у фармацији, више таблета у једној и то одштампаној

Истраживачи у Центру за адитивну производњу Универзитета у Нотингему постигли су значајан напредак у персонализованој здравственој заштити кроз нову технологију 3Д штампања таблета познату као MM-IJZDP.

Револуција у фармацији, више таблета у једној и то одштампаној Револуција у фармацији, више таблета у једној и то одштампаној

Ново достигнуће ће омогућити стварање таблета које садрже више лекова, од којих се сваки ослобађа у одређено време. Овај изум, чије спровођење и реализацију предводе др Јинфенг Ђе из Центра за производњу адитива и професорка Фелисити Роуз са Фармацеутског факултета, обећава да ће фармацеутска индустрија доживети својеврсну револуцију.

Та револуција, односно преображај, омогућавава стварање високо прилагођених система за издавање лекова са невероватном прецизношћу, што ће резултирати побољшањима у начину на који се лек примењује и делује.

Иновација је усредсређена на поли-ACMO, ново растворљиво полимерно мастило посебно формулисано за фармацеутску примену. Тај јединствени материјал, састављен од молекула осетљивих на светлост, учвршћује се када је изложен ултраљубичастом светлу, стварајући оквир растворљив у води унутар таблете.

Научници су успешно искористили 3Д штампање како би направили таблете са прилагођеним стопама ослобађања лекова и адекватном просторном дистрибуцијом. Све то отвара пут за невиђене нивое прилагођавања третмана, омогућавајући лекарима да се ефикасније позабаве специфичним потребама сваког пацијента и дају лекове који делују максимално контролисано.

Такав приступ нуди додатне предности. Јединствена унутрашња структура таблете не само да контролише брзину ослобађања лека и то у анјадекватније време, већ омогућава штампање више лекова унутар једне таблете, поједностављујући сложене режиме лекова у једну дозу.

Технологија је посебно корисна за пацијенте са сложеним распоредом узимања већег броја лекова, што може бити збуњујуће и тешко, и што захтева од пацијената да узимају неколико пилула у различито време током дана.

Метод MM-IJZDP поједностављује тај процес комбиновањем више лекова у једну таблету, дизајнирану да отпусти сваку компоненту у одговарајуће време.

„Ово је узбудљив корак напред у развоју персонализованих лекова. Овај пробој не само да наглашава потенцијал 3Д штампања у револуцији у дејству и узимању лекова, већ и отвара нове путеве за развој персонализованих лекова нове генерације“, изјавио је др Јинфенг Ђе.

Ипак, још постоје изазови које треба превазићи. Тренутни фокус је на развоју већег броја формулација мастила како би се прилагодио ширем спектру лекова. На срећу, истраживачки тим је уверен да ће се примена ове технологије брзо проширити и побољшати.

Штампање 56 лекова истовремено

До сада је омогућено штампање до 56 различитих лекова истовремено. Могућност креирања индивидуализованих фармацеутских решења може вероватно покренути нову еру у здравству, где су третмани јединствени као и пацијенти којима служе.

„Будућност прописаних лекова лежи у персонализованом приступу, а ми знамо да до 50 одсто људи само у Великој Британији не узима своје лекове правилно, и то има утицај на лошије здравствене исходе. Приступ са једном таблетом би поједноставио узимање више лекова у различито време, а ово истраживање је узбудљив корак ка томе“, рекла је Фелисити Роуз, професор на Фармацеутској школи Универзитета у Нотингему.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије