Нобеловац Mo Jeн први пут у Србији

Кинески писац Мо Јен, добитник Нобелове награде за књижевност 2012. године, стигао је у Београд са Пекиншким народним уметничким позориштем. Кинески театар ће извести представу по његовој драми „Убица Ђинг Ке“.

Иако је први пут у Србији, Мо Јен каже познају се одавно, од осамдесетих када је читао Андрића и Павића. О Србима мисли да су веома храбар народ.

Ми смо Кину откривали кроз његове романе, међу којима је и дело Приче о црвеном сирку. Некада забрањивани Мо Јен први је кинески писац добитник Нобелове награде.

„Писац нобеловац нема неку посебну моћ. На њему је само већа дужност и одговорност. Сада су све очи нон-стоп усмерене ка вама. Тако да сам ја, од када сам добио Нобелову награду много времена уложио и у добротворни рад. Са колегама сам покренуо платформу захваљујући којој смо сакупили доста новца за децу рођену са срчаном маном. И то је моја одговорност“, наводи писац.

У својим делима преплиће фантастично и стварно. Говори о болним темама савремене Кине, у име народа. Не ћути, иако је за псеудоним одабрао Мо Јен, што значи „онај који не говори“.

„Живео сам на селу. Био сам и радник и војник. Моје животно искуство је прилично богато. Шездесетих година сазнао сам шта је глад. И мислим да је то снага која ме је терала напред. Желео сам да одем из села и зато сам узео оловку у руке јер сам знао да ће ми она бити прозор и пут ка светлијој будућности. Сви ликови у мојим романима су из мог родног места“, наглашава Мо Јен.

Наредних дана имамо прилику да Мо Јена упознамо и у Југословнеском драмском позориштиу – изводи се његова драма Убица Ђинг Ке.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије