Читај ми!

Да ли је главобоља током или после сексуалног односа опасна

Последња ствар коју неко жели је да му се секс претвори у главобољу. За неке људе, повећање сексуалног узбуђења праћено је великим болом, и заиста може бити честа појава.

Да ли је главобоља током или после сексуалног односа опасна Да ли је главобоља током или после сексуалног односа опасна

Примарна главобоља повезана са сексуалном активношћу (PHASA) описује најмање два напада бола у глави или врату изазвана сексуалном активношћу. Главобоља се може постепено појачавати током сексуалне активности а постоје и случајеви када се догоди веома интензивна главобоља непосредно пре или током оргазма.

PHASA може да траје од једног минута па и до 24 сата, а може се наставити и у благу главобољу током периода од три дана.

Најчешћи тип је ипак, брза интензивна главобоља током или пре оргазма. Ове главобоље су два до четири пута чешће код мушкараца него код жена.

Процењује се да се ово стање – познато и као коитална главобоља, оргазмичка главобоља и коитална цефалагија – јавља код 1до 1,6% популације у неком периоду њиховог живота. Међутим, стварне бројке би могле бити веће – PHASA се често не пријављује, највероватније због стигме око разговора о сексу.

Разлози због којих се јављају ове врсте главобоље нису у потпуности схваћени, али пошто је већа вероватноћа да ће људи са хипертензијом добити PHASA, они су вероватно повезани са високим крвним притиском.

PHASA се такође често бележи код људи који обично пате од главобоље или мигрене. Могу бити узроковане и поремећајима у функционисању и проходности крвних судова у пределу врата.

Студије су откриле да су венска стеноза (сужење вена) и главобоље изазване кашљем или напором повезане са PHASA.

Крварење у мозгу током секса је чешће него што се мисли, пишу истраживачи а преноси портал Science Alert.

Други облици физичког напора такође могу довести до можданог удара, укључујући трчање, подизање великих терета, па чак и кијање, напрезање у тоалету, свирање трубе и нападе смеха.

У САД је до један од 12 пацијената који су одлазили у Хитну помоћ због крварења у мозгу имао сексуални однос у моменту када је бол почео.

Овални отвор срца, лат: foramen ovale, може бити фактор ризика за мождани удар током секса. Овални отвор (PFO), је мала рупа у облику преклопа између горња две преткоморе срца.

У извештају о случају три „необична окидача за мождани удар“ два од три пацијента су имала PFO. Један удар је изазван сексом, а други услед смеха. Друга студија је открила да је PFO чест код људи који имају мождани удар током сексуалних односа.

Повезаност са хипертензијом и полом

Новија студија у Сједињеним Државама је проучавала медицинске картоне пацијената који су имали крварење у мозгу током секса. Пронашли су 16 скоријих случајева. Просечна старост тих пацијената била је 50 година, а 13 од 16 пацијената су били мушкарци. Тридесет један одсто је имало хипертензију.

Половина пацијената је имала анеуризматично субарахноидно крварење – пуцање крвног суда у мозгу или руптуру анеуризме мозга. Двоје од 16 имало је артериовенску малформацију, односно заплет крвних судова, а двоје су имали дубоко крварење у мозгу.

Научници закључују да особе које су искусиле главобољу током секса, свакако треба да посете свог лекара.

Могућа је терапија против хипертензију која укључује бета-блокаторе и антагонисте калцијумских канала. Доктор би такође могао да предложи „пасивније“ понашање током секса или чак апстиненцију док се стање не појасни.

Још се много не зна о томе ко је у опасности од можданог удара током секса. Међутим, мушкарци старости од око 50 година који су доживели главобољу током секса, требало би да провере своје здравствено стање и посете кардиолога.

Вероватно је да ће се главобоља прилично лако излечити, али свакако постоје пацијенти са непознатим и потенцијално озбиљним здравственим стањима, навели су истраживачи.

Чланак је објављен у часопису The Conversation.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије